divendres, 27 de juliol de 2012

L'audiodescripció a l'Estat espanyol

Un cop més, els ciutadans de Catalunya podem estar orgullosos de pertànyer a una nació rica en persones i valors.
Com a persona amb diversitat funcional, i més específicament en l’àmbit visual, en els darrers temps, m’he encuriosit per conèixer quin és l’estat de l’audiodescripció a nivell televisiu.
És obvi que per una persona cega, obrir la televisió i seguir amb comoditat una sèrie o una pel·lícula no és tan senzill com per un vident; detalls com localitzacions escenogràfiques, gestos, o descripcions de personatges o escenes, amb un recolzament auditiu permeten a l’espectador un millor seguiment de l’argument.
És per això, que vull aplaudir i agraïr alhora, la tasca inmillorable que fa la Televisió de Catalunya (TV3), pel col·lectiu invident. Ofereix setmanalment, amb informació prèvia als usuaris, gran part de la programació i producció pròpia audiodescrita. Sèries diàries com “la Riera”, pel·lícules setmanals, i moltes altres sèries pròpies com per exemple “KMM” i “Polseres Vermelles” s’ofereixen amb la possibilitat d’activar l’audiodescripció per a persones cegues.
La forma d’activar el servei és força senzilla; simplement, amb el comandament es selecciona el canal d’audio corresponent a l’audiodescripció. Així com altres usuaris escollirien l’opció de veure una pel·lícula en versió original, el nostre col·lectiu selecciona una opció, que el que fa és narrar, entre seqüències o en moments de silencis, una escena o detall important pel seguiment del fil argumental.
La meva sorpresa ve quan me’n adono que l’equivalent a nivell estatal de televisió pública no aplica pas els mateixos criteris. Així doncs, cada vespre, després de les notícies de TVE, aquesta cadena s’encarrega de fer arribar a tots els espanyols quin ha estat el número premiat de la ONCE, però a l’hora de fer accesible la televisió que arriba a més nombre de llars de l’estat no hi ha el mateix interés.
Me n'alegro molt que es doni informació sobre el guanyador d’un sorteig amb finalitats socials, però crec que un mitjà de comunicació i entreteniment públic també hauria de tenir esperit d’arribar a tothom, invertint així també en els col·lectius minoritaris.
I si ens posem a parlar de la televisió privada podríem seguir trobant diferències estrepitoses entre les maneres de fer excel·lents de TV3 i els interessos purament comercials d’altres mitjans de comunicació.
Avui dilluns dia 9 de juliol, Antena 3 estrenava la sèrie “Pulseras Rojas”, evidentment la versió traduïda de la magnífica i premiada sèrie de producció catalana. Com ja he esmentat anteriorment, aquí al mirar-ho per TV3 tots els catalans teníem l’opció de gaudir de la sèrie en igualtat de condicions. Hi veiéssim o no, ningú es perdia cap detall de les corredisses i sentiments de tota la colla de “Polseres Vermelles”.
Al posar Antena 3, estava espectant per analitzar quins Canals d’audio hi havia. Tot mirant-ho m’he trobat 2 possibilitats: una era escoltar la versió doblada al castellà, i l’altra (que en part m’ha posat molt contenta) ha estat escoltar la versió original en català. Deixant de banda l’orgull de sentir la nostra llengua en una cadena de parla purament castellana, m’he preguntat: “I perquè si el guió original tenia les acotacions ja preparades per l’audiodescripció, no ofereix també Antena 3 un tercer canal d’audio per a persones invidents?”. Només es tractaria de traduir les curtes i breus acotacions de l’audiodescripció ja escrites pels guionistes originals. “Tan difícil és?”.
Simplement volia déixar constancia de quin és l’estat de l’accessibilitat televisiva a nivell estatal. Crec que els fets parlen per si sols; tot i ser molt feliç de ser catalana, m’entristeix saber que no a tot arreu es preocupen per tothom. No n’hi ha prou en fer veure o donar una imatge de proximitat als col·lectius minoritaris, cal demostrar-ho amb fets.
Per últim, vull donar novament les gràcies a TV3 per ser com sempre puntera i arribar on pocs arriben. Aquesta cadena televisiva si que me la sento meva.

Alba Mestres Petit – Membre d’Assemblea per la Diversitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada