diumenge, 10 de novembre de 2013

Moviments associatius de Catalunya viatgen a Arousa Norte


 
Aquest cap de setmana s’ha desenvolupat la primera visita amb membres d’ACIC.
Membres de diferents Moviments associatius de Catalunya viatgen a Arousa Norte per conèixer l’oferta turística sensitiva per persones cegues.
 
Coneixeran els recursos turístics més destacats de la zona gràcies a un programa que compta amb material adaptat, que inclou des d’una visita sensitiva al Mirador de la Curota, fins una aproximació al cultiu del musclo, entre altres activitats.
El sector empresarial d’Arousa Norte és un bon exemple d’amfitrió i facilitador de l’accessibilitat universal.
 
Galícia, dijous 7 de novembre de 2013.
 
La Mancomunitat de municipis Arousa Norte, integrada pels ajuntaments corunyesos de Pobra do Caramiñal,Boiro, Rianxo i Rivieira, porta anys recolzant un projecte de turisme accessible pioner a l’estat, dirigit a persones amb diversitat funcional visual. Aquest ja ha obtingut fins ara 2 importants guardons. Per una part ha rebut el Premi Solidari de l’ONCE al 2011, i per altra el Reconeixement de Turespaña a través d’ITH, com un dels 11 productes més exitosos del país aquest mateix any.
 
Per aquest motiu, la Mancomunitat de municipis Arousa Norte, i gràcies al suport de Turgalicia,  portarà a terme un programa de viatges de familiarització, amb la finalitat de consolidar l’oferta turística que existeix a Arousa Norte per persones amb diversitat funcional visual.
Aquest programa es realitzarà durant els mesos de novembre i desembre.
 Les persones participants seran membres d’associacions relacionades amb la discapacitat visual a Catalunya, i entre elles s’hi troben l’Associació Catalana per l’Integració del Cec (ACIC), l’Assemblea per la Diversitat (AxD) i l’Associació Discapacitat Visual Catalunya (ADVC).
 
El primer grup, integrat per membres d’ACIC, es desplaçarà aquest cap de setmana del 8 al 10 de novembre, i la resta de grups del 15 al 17 de novembre, del 22 al 24 de novembre i del 13 al 15 de novembre.
 
Una persona cega a un mirador?
 
La primera visita sensitiva començarà aquest dissabte 9 de novembre a les 09:30, amb un ascens al Mirador de Valle Inclán, a Curota (Pobra do Caramiñal) com a carta de presentació del destí.  El que tindran davant serà el paissatge de la Ria d’Arousa que serà el punt de referència per localitzar-se espaialment.  La visita a un mirador és possible gràcies a les explicacions d’un guia, en les que es pren com a base la silueta d’una mà i es va recorrent d’esquerra a dreta els diferents entorns del destí.  D’aquesta forma, el visitant recorda les característiques del paissatge..
 
A les 11:00 h el grup es desplaçarà al Centre Arqueològic de Barbanza (Boiro), on s’utilitzaran recursos d’alt relleu per la interpretació de la Serra de Barbanza, els elements funeraris del megalitisme o els petroglifs.
A les 12:30 h tindrà lloc la visita a l’Estació Rupestre de San Ramón  de Dealo (Boiro).
 
La Ruta del Musclo sensitiu.
 
Per conèixer la perla negraa de la Ria d’Arousa, l’activitat estrella de la jornada es realitzarà a les 16:00 h a càrreg de l’empresa hidronauta que durant el recorregut explicarà el procés de cultiu del musclo. En Jacinto serà l’anfitrió tot utilitzant els sentits del gust, olfacte i tacte permetrà apreciar el el valor del molusc més apreciat de la Ria d’Arousa.
 
Un regal per l’oide.
 
La jornada del dissabte acabarà amb una sorpresa que des de la Mancomunitat es vol incloure al paquet turístic; un concert sensitiu al restaurant Miramar (Boiro) a càrreg de l’Helena de Alfonso, cantant del grup Barahú nda, i qui aconsegueix emocionar a tots públics amb la seva veu.  L’Helena explicarà la seva història: és de Madrid, es va enamorar d’Arousa Norte on viu actualment, i també es cega.  El concert serà a partir de les 21:30 h.
 
Explicacions per entendre i gaudir de la bellesa i història de l’entorn.
 
El diumenge es visitarà el Parc Natural do Complexo Dunar de Corrubedo Lagoas de Carregal e Vixán, i el Partenón del megalitismo de Galícia, el delmen de Axeitos (Riveira).
El primer recorregut es realitzarà a les 10:15 h i el segon a les 12:30 h.
 
A Arousa Norte no tenim empresaris turístics, tenim amfitrions amb un enfocament pràctic.
 
La formació que han rebut els empresaris ha servit d’alguna cosa més que per saber com rebre i atendre persones amb diversitat funcional visual. La inovació i creativitat, tant necessàries en temps de crisi, permet a aquest destí adaptar l’oferta al client cec perquè aquest pugui complir els seus somnis.
 
Viure per entendre la història i cultura d’un destí turístic.
 
L’experiència del destí turístic en el treball amb persones cegues, ha demostrat que la feina d’un guia es veu recompensada, ja que, es para més atenció a les explicacions cosa que permet una millor mimetització amb la cultura i història dels amfitrions.
 
Tríptics, panells turístics en braille i amfitrions preparats a Arousa Norte.

Aquesta oferta turística totalment adaptada per persones cegues, va suposar  l’any de la seva creació (2010) una important motivació pel sector, ja que, era pionera. La distinció de l’oferta es troba en els amfitrions, el sector empresiarial turístic format per: establiments de turisme rural, restaurants i empreses d’oci que actuen com a facilitadors de l’accessibilitat universal al destí.
 
Per més informació, cal dirigir-se al gavinet de premsa:
Tel: 981 364 064 / 659 140 844

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada